Minder - Anekdoter - Historier - Steder

 

Denne side er kommet med i januar 2022.

Du kan sende indlæg, og du kan til enhver tid bede om at få dit indlæg slettet igen. 

Send dit indlæg til mail@frvhistorie.dk

Edith Havmand Hansen

Mit Liv


Edith fortæller om sin barndom i Jylland, ankomst til Frederiksværk, anekdoter fra Stålværket plus meget mere.


Edith har sendt 3 sider pdf som kan hentes HER

Astrid Lynge Larsen

Om Hans Hedtofts forlis 30. januar 1959, hvor Astrids far, folketingsmedlem Augustinus "Augo" Telef Nis Lynge var med. Som bekendt omkom alle 50 passagerer og 45 besætningsmedlemmer.

Astrid har sendt 8 sider tekst som jpg-billedfiler.

De kan hentes her.


Side 1  

Side 2 

Side 3

Side 4

Side 5

Side 6

Side 7

Side 8Astrid Lynge Larsen

Arktisk Station på Disko - 50 års jubilæum som foregik i 1956


Den danske Arktiske Station på Disko (Universitetets Arktiske Station i Godhavn) Qeqertarsuaq, blev grundlagt 1906 og kan altså i år se tilbage på en 50- årig historie. 


Klik HER for at hente 3 sider PDF om begivenheden med billeder, som Astrid har sendt.

Edith Havmand Hansen

Frederiksværk d. 11-5-2018.


Havmanden Dåd!


Anna Lise Thomsen, født Havmand (Søster i Hirtshals) er en dygtig amatør slægtsforsker har gravet historien frem, ved at udforske vort særprægede efternavn, som der står berettet om i en artikel i Ældresagens blad fra februar 2003.


Historien om Havmand navnets opståen:


Frederik 7 (der blev kaldt Frederik Folkekær) og Grevinde Danner rejste land og rige rundt for at møde sit folk ude omkring i landet!


Frederik 7. (6. oktober 1808 – 15. november 1863) var en dansk konge af den oldenborgske slægt fra 1848.

 

En gang var de ved Bønnerup strand på Djursland, hvor Søren Jensen, der vist var havnefoged reddede flere mennesker fra et sunket skib, og ombord var kongen og grevinden, som Søren Jensen også fik reddet! 


Ifølge familiekrøniken skulle Søren Jensen for denne dåd af Kongen, fået tildelt og eneret til navnet Havmand for sig og sin familie!


Søster – fandt via mikrokort, i kirkebøgerne fra Fjellerup, Djursland - ud af at Havmand navnet første gang registreres i 1872. Fortæller at hendes oldefar, der var født 30. marts 1845, blev gift under navnet Søren Jensen (Havmand) 


Sjovt egentlig, min far Bernhard Havmand fra Fjellerup oprindelig er også født 30. marts men i 1910.


Søster har siden fortalt mig, at en ældre nu afdød mand, Johannes Aabenhus fra Djursland skulle have fundet et dokument med beretningen nedskrevet, men da han dør får hun aldrig dette dokument at se.


Jeg har så skrevet til Dronningen via Hofmarskal Søren Haslund, og forespurgt om Dronningen, der er meget historisk interessere kendte til historien. Fik en pænt svar og en hilsen fra Dronningen, at hun desværre ikke kendte til dette, men den kunne godt være sand!


Dette er historien om Havmandens dåd, som jeg tror på, med netop denne konge – og tro kan jo som bekendt ”flytte bjerge” – og i allenfals er historien god!Edith Havmand Hansen.Anker Heegaardsgade 11,st.

3300 Frederiksværk.

Edith Havmand Hansen

Min først tur og besøg i Frederiksværk i 1962!


Husker min angst og bæven over den lange rejse – med damplokomotiv – langs Jylland, over Lillebæltsbroen og Fyn – sejlturen med færgen over Storebælt – og ind til  den store Hovedbanegård med dets mylder af mennesker, og så skulle jeg turde spørge om hjælp til at finde vej ned til S-toget – og senere i Hillerød toget til Ll. Kregme – var så angst for ikke at komme til at stå af det rigtige sted – med så HURRA – stod min far og ventede på mig!


Og så af sted ud til – det nedbrændte TRIO – hvor Valborg ventede på os – sikke en rejse, for en midtjysk pige fra Viborg!


Da jeg besøgte far - Bernhard Havmand, kaldet Hovmann, var jeg 14 år, sad jeg bag på fars knallert - ja, det gjorde jeg minsyv – da kørte vi fra Plantagevej i Kregme, langs Thorsbakke, ned omkring Arresødal, og videre rundt omkring. 

Det var fordi at jeg skulle se både det smukke og det grimme - dengang ruinen Gjethuset, DFJ og Stålværkets skrotbunker - men fik også de mange gode og sjove fortællinger og anekdoter - som far var fuld af, da han var ansat på D.D.S. fra omkring først i 40'erne.


Og så viste han mig de mange fuskarbejder - bl.a. havelåger, ting sat op på husene, så jeg kan godt kende disse ting i dag!

 

Det er en tur jeg aldrig glemmer, og er glad for at vi ikke mødte ”Rugbrødet” – som jeg heldigvis ikke anede noget om den gang – men det kom jeg til senere, igennem fars mange fortællinger, som jeg fik fortalt i han sidste 4 leve år, hvor jeg besøgte ham så at sige hver søndag – og hold op hvor har vi grinet sammen, med de mange af fars minder omkring arbejdernes ”fis og ballade” midt i det seje og hårde slid det også var – ingen tvivl om det ☺


Fars datter Edith.

Hanne Larsen