Efterlysninger 

Kære Frederiksværk Historie

 

Måske en lidt mærkelig henvendelse, men sagen er den at jeg har undersøgt min historie (jeg er født 29. januar 1961), og har derved erfaret at jeg er blevet til ved en romance mellem Villy Johannes Andersen og min mor Inge Lise Simonsen. Jeg er siden blevet bort adopteret.

Villy skulle i følge kirkebogen for Frederiksværk Sogn være død den 14. maj 1964 på RoskildeFjord ud for Frederiksværk.

Har undersøgt ulykker i 1964 i Danske sø ulykker. Men har ikke kunnet finde noget om en ulykke på Roskilde Fjord.

 

Har FRV-historie nogle oplysninger som kan hjælpe mig videre?

  

Med venlighilsen

 

Bent Simonsen

Hovedgaden 27

6534 Agerskov

 

tlf.: 61 7997 777 

mail: bentjlsimonsen@godmail.dk

Efterlysning

Foreningen har modtaget en hilsen fra Per Makwarth som bringes herunder i håbet om at nogle af vores medlemmer ligger inde med oplysninger, som Per kan bruge.

//////////////

Håber du/I kan hjælpe mig nogle oplysninger/kontakter, så jeg kan finde noget materiale om historiske bådeværfter og bådebyggere i Liseleje og Frederiksværk.

Baggrunden er, at jeg som Træskibs Sammenslutningens www.TS-skib.dk lokale repræsentant for Nordsjælland er arrangør og tovholder for en udstilling primo oktober på Hundested Havn, samt et tilknyttet TS medlemsmøde.
Udstillingen handler om de klinkbyggede både og hele den kultur der var - og stadig er - omkring den klinkbyggede bådebyggertradition, der netop for nylig blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste over umistelige kulturværdier.

En del af udstillingen skal naturligvis omhandle de lokale bådeværfter og bådebyggere, og jeg har rimelig styr på dem i Hundested, Lynæs, Kikhavn og Sølager.
Men ved intet om Liseleje og Frederiksværk.

Kan du/I hjælpe med dette på en eller anden måde?


Øverst er det Nordlyset, Lynæs, som er bygget i Frederiksværk i 1955

Nederst er det Håbet, Holbæk, som er bygget i Kighavn i 1906


Det jeg efterlyser om bådebyggere og -værfter i Frederiksværk og Liseleje, er navne på bådebyggerne og værfterne/bådebyggerierne, årstal og lidt om hvilke og hvor mange fartøjer de har bygget. Gerne suppleret med billeder.


Per Makwarth
St. Karlsmindevej 164, 3390 Hundested
makwarth@email.dk - Tlf. 2929 4500



Hej,

Jeg vil høre om I kan hjælpe mig med at finde frem til et navn, som har med Frederiksværk at gøre - eller måske kan hjælpe mig videre til rette vedkommende?

Det drejer sig om, at jeg som formand for Kvindernes Bygning i København har modtaget et gammelt maleri med titlen "Norske Bakke i Frederiksværk". Det blev i sin tid - 1898 - givet til et lotteri, som blev holdt for at samle penge sammen til at opføre Kvindernes Bygning - et projekt, som Emma Gad stod i spidsen for.

Giveren var en frk. Agnes Petersen.

Alle de øvrige genstande til lotteriet var af høj kvalitet, så jeg går ud fra, at maleren også har været kendt, men maleriet har ingen signatur.

Modsat så mange andre malerier af Norske Bakke, er dette maleri malet med kig op på bakken.

I årene omkring 1898 malede mange kvinder anonymt eller under et dæknavn, så måske er det det, som har gjort sig gældende. Vi har kigget efter titlen i forskellige kataloger, men uden held.

Måske ved I noget om malere, som færdedes i og omkring Frederiksværk i denne periode?


På forhånd tak for hjælpen og venlig hilsen


Annemarie Balle


Tlf. +45-51512420

annemarieballe@hotmail.com

Efterlysning


Henvendelse fra Frede Tjørnelund som bor i Sønderjylland.


Hans oldeforældre boede i 1916 i huset Skovfryd som stadig eksisterer, og ligger på adressen Grønnehavevej 26, Hundested.

Hans oldefar arbejdede som fodermester på Grønnessegaard.


Frede Tjørnelund er interesseret i, om der blandt vores medlemmer evt eksiserer gamle billeder af huset og/eller staldene på Grønnessegaard.


Hvis man kan hjælpe Frede Tjørnelund kan man skrive til hans mail:

tjlund@bbsyd.dk

  

Efterlysning


Jeg søger oplysninger og en "Sandskole" der blev opført i nærheden af Sandkroen. Skolen eksisterede ca. fra 1879 til 1895.

En bygning til skole og beboelse for en lærer skulle opføres på Martin Olsens lod i Karsemose.

Er det noget i har oplysninger om ???


Venlig hilsen

Aase Bomholdt

6126 2638

Efterlysning


Jeg leder efter/har ledt i mange år men uden resultet, efter en bog om én der vandrede rundt på Sjælland i 1700-tallet og som fortæller, hvad han oplevere undervejs. Jeg hørte om bogen i radioen for længe siden, og de læste op, hvor han kom fra Hillerød til et hjulspor op over en bakke og nede på hans venstre hånd åbenbarede sig et krudtværk (Frederiksværk). Er der nogen af jer som har hørt om denne vandrende fortæller, eller kan henvise mig til nogen et sted som måske kan hjælpe?

Mvh. Steen B. Petersen /Ølsted


Hvis du kan hjælpe, så send en mail til mail@frvhistorie.dk så skal vi videresende til Steen.

Prøven

Medlemsbladet plejer at udkomme 4 gange om året, så medlemmerne begynder måske så småt nu at holde øje med postkassen i spændt forventning.


Det har jo ikke været normale tider i mere end et år nu, det ved alle. 


Derfor er bestyrelsen enige om, at det nye redaktionsudvalg ikke skal forpligtes på at udgive de sædvanlige 4 numre, men kan se tiden an, og gøre det som er muligt. 

December 2020

Frederiksværk og posthuset i 1950'erne


Bog af Astrid Lynge Larsen


Foreningen har valgt at forære bogen til alle medlemmerne. 

Så har vi da fået noget for 2020 kontingentet, hvor der ellers har været stille omkring os.


Ekstra eksemplarer af bogen kan købes hos foreningen for 100,-

Send en mail til mail@frvhistorie.dk


Er du ikke medlem af foreningen, får du lige nu bogen som intro-gave, hvis du melder dig ind i foreningen. Det koster 150,-/året at være medlem.

December 2020

En flot Julehilsen.


Af Jørgen Tved.


Er du medlem af Historisk Forening, så vil du her til jul få en meget flot julehilsen.
Foreningen har netop udgivet en ny bog af Astrid Lynge Larsen: ”Frederiksværk og posthuset i 1950èrne”.

Bogen er ikke blot meget læseværdig. Det er også en smuk bog, som Birgit og Torsten Møller Madsen har ansvaret for. Da foreningen ikke, på grund af Coronatider, har kunnet afholde de ellers så interessante og velbesøgte foredrag, som foreningen er kendt for, har man besluttet, at alle medlemmer vil få bogen ganske gratis. De som ikke er medlem, må til lommerne. De må betale 99,- for den gode bog.


Det er ikke første gang Astrid får udgivet en bog.

I 2000 kom bogen ”Min Far Augustinus”. Og i medlemsbladet ”Prøven” har vi også kunnet møde Astrid, der ligeledes har skrevet til flere Grønlandske blade og Tidsskrifter.
I sommeren 2015 besøgte Torsten Møller Madsen og jeg Astrid angående stof til Prøven, og her blev vi bekendt med, at hun havde stof til en bog i sin Computer.

Torsten fik lov at læse en del så allerede dengang fik vi ”blod på tanden”. Den bog måtte udgives. Astrid havde dels mødt og beskrevet mange kendte og mindre kendte af byens borgere.

Hun havde dels en god hukommelse og hun havde en stor kontaktflade, og som det fremgår af bogen, også et godt fotoapparat.
Hun havde på sin væg et flot foto af to meget smukke grønlandske piger. Det bemærkede jeg, så hun spurte om jeg ikke kunne kende pigerne. Jeg måtte erkende min uvidenhed. Det er mig og den meget kendte amerikanske skuespiller Elisabeth Taylor, oplyste Astrid. Historien bag dette foto må du læse i den første bog, Astrid har skrevet ”Min Far Augustinus Lynge”.


Astrid fortæller om hvordan en ung grønlandsk pige kom til Frederiksværk i 1954, før hun var fyldt 20 år. Hvordan det var at bo i et værelse i det gamle Posthus, hvor de sanitære forhold ikke levede op til det, vi forlanger i dag.

Hun fortæller om at spise på byens pensionater. Hun fortæller om de unge, hun kom sammen med, og hvilket liv de havde.


Men det er naturligvis først og fremmest Posthuset og de ansatte, vi nu kan læse om. Det er postbudene og hvor deres ruter var, og under hvilke betingelser de virkede.

Hun havde også øje for hvordan byen så ud. Hun går f.eks. en tur gennem Nørregade, Jernbanegade osv. og beskriver mange af forretningerne og deres ejer og ansatte, igen ofte med foto.

Hun bringer også et foto fra 1954, der meget tydelig fortæller, hvorfor Sandskåret har fået sit navn.


Bogen er naturligvis ikke kun for foreningens medlemmer. Den kan købes i Bogsalonen i Jernbanegade. Og naturligvis ved Historisk Forening og de forhåbentligt snart kommende arrangementer for den meget billige pris af 99,- 


Kære Astrid. Det tog sin tid før din bog nu kom ud, så endnu engang tak Og hvor er det flot, at Historisk Forening, på den måde er med til at fortælle byens historie for bare 70-75 år tilbage.
Jørgen Tved.
Skansevej 30 B.
Hundested

Copyright © All Rights Reserved  Frederiksværkegnens Historiske Forening